La ciutat brasilera de Bento Gonçalves, Rio Grande do Sul va rebre entre el 23 i 26 d’abril passat els representants de les principals cooperatives vitivinícoles mundials. Cevipe hi va ser present amb una delegació prou nombrosa composada pels seus directius, tècnics i joves. Els principals temes que es van tractar van ser els diferents convenis de col.laboració existents i de futur tan en l’àmbit social, tècnic i comercial. També es va treballar i posar al dia els estatuts de l’organització, i temes rellevants com el debat de l’acreditació de l’origen del vi, els relleus generacionals, i factors mediambientals i de sostenibilitat entre d’altres.
La Federació de Cooperatives Vitivinícoles de Rio Gran do Sul (Fecovinho) va reunir a entitats d’Espanya, França, Itàlia, Argentina, Xile, Catalunya i Uruguai, representant a més de 25 mil productors associats. Una novetat en aquesta vuitena edició del fòrum mundial va ser la participació, com a convidada la cooperativa CCW de productors d’Austràlia.
Xavier Farré, president executiu de CEVIPE, va considerar aquesta edició com “un dels fòrums més importants que hem tingut fins ara”. A la ja esmentada participació d’Austràlia, se sumen els convenis comercials i les bones relacions entre entitats com per exemple, Vinadeis de França amb CEVIPE. “Hem d’anar apropant-nos cada vegada més. Si les cooperatives ens unim, ens fem forts”, va reflexionar Farré.
Un tema que es va analitzar va ser la defensa de l’origen del vi. En paraules de Xavier Farré: “Sabem que hi ha cada vegada més interès en voler que el vi sigui com una gasosa o una cervesa, sense origen. Nosaltres creiem que el vi és cultura, és molt més que una beguda alcohòlica. Per això, creiem que és important defensar el seu origen, per ressaltar les seves diferents personalitats. No és el mateix un vi francès que un català o un d’argentí”. Un altre dels aspectes rellevants d’aquest fòrum van ser les reunions bilaterals entre totes i cadascuna de les cooperatives participants per tal de aprofundir en l’intercanvi comercial.
En paral.lel es van reunir els tècnics de les diferents cooperatives per debatre i compartir coneixements sobre els nous reptes de la viticultura a nivell global. A més, els diferents grups de joves viticultors també es van reunir per analitzar les situacions socials i econòmiques i trobar punts en comú per afrontar futurs reptes, com el del relleu generacional.