Cevipe va participar a la Trobada del Fòrum Mundial de Cooperatives Vitivinícoles celebrada entre el 18 i 20 d’octubre a Itàlia

En aquesta edició, la temàtica, les ponències i els debats han estat centrats al voltant de l’economia circular i el vi, la dieta i el territori.

 

L’Arboç, 8 de novembre.- Entre el 18 i 20 d’octubre es va realitzar una nova edició del Fòrum Mundial de Cooperatives Vitivinícoles a les ciutats italianes de Faenza i Forlí, organitzat en aquesta ocasió per la cooperativa CAVIRO, tornant a la normalitat de poder celebrar l’event en format presencial. CEVIPE, membre co-fundador del Fòrum Mundial va estar present a la trobada amb un delegació encapçalada pel president Joan Pons, President de Cevipe Grup Cooperatiu i Jordi Amell, de castelldor. També hi van participar representants de cooperatives d’Argentina, Brasil, Xile, Espanya, França, Itàlia, Bolívia, Uruguai i Austràlia.  

Aquesta edició va versar sobre dos eixos principals, el vi i la dieta i el territori, i l’economia circular. Respecte el primer punt, durant el Foro, es va fer una defensa del vi com una beguda que, amb un consum responsable, pot aportar beneficis per a la salut. “El vi ha estat un element bàsic de la dieta mediterrània des de fa més de 8.000 anys. Es produeix a partir d’un únic ingredient, el raïm, i no s’elabora amb una recepta com passa amb els licors. Com a tal, no s’ha d’equiparar amb altres begudes alcohòliques i no s’ha de demonitzar.” Per això, els representants dels principals productors mundials de vi es van conjurar per sumar esforços per implicar en aquest debat al món científic i polític internacional perquè el vi no sigui tractat igual que altres begudes alcohòliques.

L’altre tema d’interès prioritari durant el Foro va ser el de l’economia circular i el paper de l’agricultura en la transició ecològica: Una vinya produeix una massa de producte del qual només una part es converteix en vi. Com més siguem capaços de recuperar productes i energia fins i tot dels residus, més podrem complir amb la nostra missió. El model d’economia circular és senzill, parteix de la vinya i torna a la vinya. Durant les diferents reunions i ponències es van analitzar diferents exemples d’aquest model aplicat al món vitivinícola amb la presència d’experts en aquesta matèria.

Finalment, la Cooperativa La Riojana d’Argentina va assumir la presidència del Foro per al proper any 2023.