CEVIPE (Centre Vinícola del Penedès) és una empresa cooperativa de segon grau que integra 16 cooperatives vinícoles arrelades al territori de l’Alt i Baix Penedès, el Garraf, el Tarragonès, l’Alt Camp, la Conca de Barberà i les Garrigues. Això comporta la presència en 6 denominacions d’origen diferents aportant una gran varietat de vins amb peculiaritats derivades de les diferents zones on es conreen.
A la zona del Penedès amb el predomini de la DO Penedès i la DO Cava, es cultiva el raïm blanc (Macabeu, Xarel·lo i Parellada) i negre (Merlot, Ull de Llebre i Cabernet Sauvignon, entre altres). La varietat principal, Xarel·lo, molt idònia per la climatologia i sòl de la zona, és una de les característiques principals dels seus vins i caves. Així mateix, el raïm negre també es cultiva en zones específiques i també és apreciat i reconegut.
Les cooperatives de la Conca de Barberà aporten a CEVIPE les varietats de raïm autòctones de la Comarca: Macabeu, Parellada i Trepat, formant la major part de la producció,
Aquestes varietats, també complementades per altres varietats de raïm negre de més recent implantació en aquesta zona geogràfica, són molt apreciades per la seva adaptació a una climatologia bastant extrema, i uns terrenys diversos però abruptes en molts casos.
La comarca de l’Alt Camp gaudeix d’un clima mediterrani suau al trobar-se entre el mar i la muntanya. Amb una precipitació mitjana anual de 500mm. El sòl de la Comarca de l’Alt Camp és del miocè, calcaris i lleugers. En aquesta zona, pertanyent a la DO Tarragona es cultiven les varietats de xarel.lo (cartoixà), macabeu, ull de llebre i muscat principalment.
Amb la incorporació de l’Agrària Espluguenca de l’Espluga Calba, Cevipe Grup Cooperatiu també té presència a la Denominació d’Origen Costers del Segre amb les varietats típiques d’aquesta zona: el macabeu i la parellada.