L’entitat va néixer al 1985 quan les cinc cooperatives del Baix Penedès Albinyana, Bellvei, Llorenç, Calafell i Vendrell van fundar la cooperativa de segon grau amb la finalitat de facilitar els processos d’innovació i modernització al temps que reduïa els costos i assolia una concentració en el volum d’oferta en el mercat del cava. El bon funcionament i l’augment de la demanda d’aquests vins va propiciar el procés d’integració de més cooperatives al grup. “En aquests 35 anys ha aconseguit consolidar-se al mercat vitivinícola mundial i ser una garantia de futur pels més de 2.200 socis que integren les 16 cooperatives del grup, ja que s’ha pogut fer una defensa del valor que el viticultor percep pel raïm gràcies a la unió d’esforços comercials, enològics i tecnològics”.
Gràcies a la unió d’aquestes cooperatives es va poder invertir en equips de refrigeració per fermentar el most a temperatura controlada, un sistema que es començava a estendre a altres punts d’Europa i que a Catalunya encara era residual. El sistema d’elaboració tradicional quedava enrere i començava una nova era en la qualitat dels vins: el mercat demanava vins afruitats i de gust agradable i això només s’aconseguia fermentant els mostos a baixa temperatura, evitant l’evaporització de les aromes.
En aquests vins, la demanda era molt superior i anava en augment. Aquest incentiu econòmic, juntament amb la visió de futur dels dirigents de Cevipe, va facilitar la posada en marxa d’un sistema productiu modern i de qualitat que va afavorir la conquesta dels mercats i incrementar clients. Això va propiciar el procés d’integració de més cooperatives al grup, realitzant el sector cooperatiu d’aquesta regió un important esforç econòmic en modernitzar els seus cellers per obtenir vi base que en un futur immediat demandarien les empreses comercialitzadores del sector.
A finals del anys 80 i inicis del 90, CEVIPE va començar a obrir-se a Europa i a donar a conèixer els seus vins, principalment a Alemanya, França i Luxemburg. Actualment, el volum d’exportació està al voltant d’un 20%. L’obertura a Europa va professionalitzar i ampliar els punts de mira de CEVIPE, que juga un paper primordial en l’equilibri de l’oferta i la demanda en benefici del manteniment de les explotacions vinícoles de la zona.