PRÀCTIQUES FORMATIVES A CEVIPE: “HE APRÈS QUE SERVEIXO PER TREBALLAR I QUE TINC POTENCIAL PER FER-HO”

26 de maig de 2021. El Francis i l’Adrià actualment estan fent les pràctiques amb CEVIPE GRUP COOPERATIU SCCL, que col·labora habitualment amb el programa de pràctiques de la Fundació Santa Teresa a través de l’Escola de Turisme del Baix Penedès i, des d’aquest any, també amb el Servei Integral d’Orientació, Acompanyament i Suport a la inserció de les persones amb discapacitat o trastorns de la salut mental (SIOAS).

CEVIPE GRUP COOPERATIU integra 15 cooperatives vinícoles de les comarques de l’Alt i Baix Penedès, Garraf, Tarragonès, Alt Camp, Conca de Barberà i Les Garrigues. La seva missió és oferir recursos tècnics i humans per a millorar la renda econòmica dels viticultors i la qualitat des del cultiu a l’elaboració i comercialització dels vins i caves, amb un compromís amb el territori, emparat sota el distintiu de qualitat de les diferents Denominacions d’Origen. També disposen d’agrobotigues al Vendrell i a l’Arboç, on s’ofereixen serveis de bar i restaurant i una selecció de productes gourmet de proximitat, i els vins i caves del grup cooperatiu.

Dídac Guerra, responsable de control i qualitat de CEVIPE, assegura que l’experiència és molt positiva. “Amb els i les alumnes en pràctiques d’entrada veiem fins a on arriben, amb un seguiment i l’objectiu que agafin habilitats diverses, posant-les en pràctica i intentant treure’ls de la zona còmoda de fer sempre la mateixa tasca. L’objectiu és aplicar el coneixement, que agafin seguretat i també una cosa molt difícil a les aules com és aprendre a conviure en l’àmbit laboral”. El Francis ha estat a cuina, al magatzem, a la botiga, a la brasa, a la barra i una mica a tot arreu. “He podido refrescar todo lo que he aprendido en los cursos. Hoy he estado haciendo cafetería, que es lo que más me gusta. Las compañeras son simpáticas, amables y me han enseñado muy bien. Quiero seguir aprendiendo a despachar bien. Me encantaría trabajar aquí.”

Busquem el reconeixement social, som un agent de canvi.

Les pràctiques, a CEVIPE, són “una porta d’entrada de possibles treballadors i treballadores i una col·laboració amb entitats, buscant l’equilibri entre feina i formació. Les cooperatives tenim un component social importantíssim, amb impacte directe al territori tant pel que fa al l’espai com a les persones. No volem ningú per suplir treball d’un altre ni mà d’obra barata i al final tots sortim guanyant, tant la persona que ve a fer pràctiques, com nosaltres mateixos.“

Amb les pràctiques, confessa Dídac, “intentem donar als estudiants feina que tinguin la capacitat de fer. A mesura que hi arriben, els donem més tasques i responsabilitats per a que puguin prendre decisions i treballar de manera autònoma. No volem persones dependents. Per a nosaltres és un procés continu, l’equip està habituat a tenir estudiants en pràctiques i els clients valoren que col·laborem amb col·lectius vulnerables, perquè no tothom està disposat a fer-ho. El paper de les encarregades és vital, i el que intentem és fer una mica de mentor i que la persona en pràctiques, amb suport, sigui el més autònoma possible”.