Centenari del Celler de l’Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès

Unes 120 persones van assistir a l’acte d’inici del Centenari del Celler de l’Agrícola i Secció de Crèdit de Llorenç del Penedès, divendres passat. Entre els assistents, s’hi comptaven autoritats, socis, representants de cooperatives de primer i segon grau, treballadors, amics i col·laboradors de l’entitat.

En el decurs de l’acte, el president de la cooperativa de Llorenç, Lluís Aznar, va agrair als socis fundadors “la força i l’empenta amb què van tirar endavant el projecte, sovint en situacions molt difícils que no els van fer defallir, sinó tot al contrari: apostant per la seva terra i el seu treball”. En la mateixa línia, va recordar totes les persones que han estat vinculades amb el celler cooperatiu: “La nostra és una història d’esforç, tenacitat i superació; cent anys no es fan sense comptar amb l’empenta i iniciativa de persones disposades a millorar les condicions de la pagesia al municipi”.

Repassant l’evolució històrica de la cooperativa, Lluís Aznar va recordar que “arribar fins on som avui és gràcies a la unificació l’any 1920, malgrat les diferències polítiques i religioses, dels dos sindicats agrícoles existents al poble. Fruit d’aquesta unió va iniciar-se la construcció del Celler, d’estil modernista, obra de l’arquitecte Cèsar Martinell”.

El celler destaca per la seva façana de maó i pedra, amb finestres rectangulars, i dues naus rectangulars i paral·leles, amb tines esfèriques i sostingudes per quatre peus en voladís. 

La presentació de l’acte commemoratiu del Centenari va ser a càrrec del periodista Jordi Salvat i la dissenyadora del logotip i de les etiquetes, Alba Vicente, va realitzar una original presentació. Finalment, l’historiador Ramon Arnabat va dirigir una conferència sobre els orígens del cooperativisme a Europa, a Catalunya i, en concret, a Llorenç del Penedès i comarca. Els assistents van gaudir una xerrada on, de forma molt entenedora, Ramon Arnabat repassava les dificultats de l’època i el perquè de les cooperatives.

La celebració, que es va complementar amb una exposició de quadres dels fundadors i imatges del celler en diferents fases de construcció, va finalitzar amb un refrigeri per a tots els assistents. 

Els següents actes previstos són un cicle de conferències sobre la comercialització del vi, la participació a la Fira Vigralla amb un maridatge de vins i caves del celler, el Dia del Soci al juliol i l’acte central del Centenari, previst per al 18 d’octubre. Posteriorment es farà una xerrada sobre el celler modernista i es clourà l’Any del Centenari amb la Festa de l’Oli i del Vi Novell.

La cooperativa de Llorenç té 110 socis productors –majoritàriament viticultors- i una entrada mitjana propera a 1,8 milions de quilos de raïm blanc i negre. Bona part de la producció, unes 75.000 ampolles de cava i vi, es comercialitza amb marca pròpia, i la resta es distribueix mitjançant el grup cooperatiu Cevipe, del qual forma part el Celler de Llorenç del Penedès. La cooperativa de Llorenç també està associada a la cooperativa de segon grau Ceolpe per a la comercialització de l’oli d’oliva.

Un moment de l’acte. Foto: Carles Fortuny