Dissabte passat, coincidint amb la data exacta de fundació del Celler Cooperatiu de la Granada, es van presentar els actes del centenari que es desenvoluparan al llarg d’aquest any i que s’han iniciat amb la presentació del llibre Celler Cooperatiu de la Granada (1920-2020). Cent anys de vitivinicultura al cor del Penedès que han redactat els historiadors Josep Maria Feliu Roca i Raimon Soler-Becerro.
El dia 1 de febrer de l’any 1920, al domicili particular de Claudi Santacana Guilamany es van reunir un grup de dinou persones les quals van acordar acollir-se a la llei de sindicats agrícoles de 1906 per crear un sindicat agrícola i una caixa rural que tenia com a objectiu principal la construcció d’un celler cooperatiu. Els reunits van decidir escollir una junta per tirar endavant el projecte, la qual estava formada pel mateix Claudi Santacana Guilamany, que en seria el president, i per Ramon Cuscó Vallès, vicepresident, Josep Mitjans Robert, com a tresorer, Guillem Cuscó Almirall, secretari, i Miquel Albà Albareda, Antoni Santacana Bertran, Antoni Garriga Bargalló, Camil Cuscó Garriga, Pere Insensé Insensé, Josep Mata Piñol i Cristòfol Catasús Solé com a vocals. Ells encara no ho sabien, però això donaria lloc a una empresa cooperativa que ara celebra els cent anys d’existència i amb unes bones perspectives, segons va afirmar el seu actual president Joan Pons Font.
Amb aquest motiu, dissabte passat, el Celler Cooperatiu de la Granada va donar inici als actes que se celebraran al llarg de l’any per commemorar el seu centenari. El president, Joan Pons, va desgranar el seguit d’actes que se celebraran i que s’aniran anunciant al llarg d’aquest any. Entre aquests cal destacar una demostració de noves tecnologies de la mobilitat aplicades al conreu de la vinya, una conferència sobre cooperativisme agrari a càrrec de Joël Castany, president de Vinadeis, un concurs de fotografia i de dibuix en coordinació amb l’escola Jacint Verdaguer, diversos actes amb motiu de la Festa Major, la Mostra de Vins i Caves i la presentació de vi novell. Però el president, Joan Pons va voler destacar com el més important del centenari el dinar de germanor que se celebrarà el proper 27 de juny.
El llibre va ser presentat per Jordi Planas, doctor en història i professor del Departament d’Història Econòmica de la Universitat de Barcelona i membre del Centre d’Estudis Antoni de Capmany, també de la mateixa universitat. Jordi Planas va contextualitzar la situació en què es va crear el Celler Cooperatiu explicant que es produïa en un moment en el qual la globalització havia generat una crisi de sobreproducció però amb la diferència respecte l’actualitat que la intervenció dels governs en la regulació dels mercats i en el suport financer als pagesos era molt minsa, per no dir nul·la. Planas explicà que els cellers cooperatius van sorgir per donar resposta a aquesta situació i que tenien com avantatges les millores tècniques i de productivitat en l’elaboració del vi que permetien els pagesos associats situar-se millor en el mercat. Tanmateix, el professor de la UB va destacar que construir un celler no era una cosa fàcil i que molts no van arribar a bon port.
L’acte el va tancar Antoni Rossell, l’actual enòleg del Celler Cooperatiu de la Granada, que després de fer un repàs de les principals fites tecnològiques, com la introducció dels grups de fred, els tancs metal·lics -primer de ferro i després d’acer inoxidable- o de les premses pneumàtiques, va presentar el cava ecològic de criança commemoratiu del centenari del Celler Cooperatiu de la Granada.